Bijzondere grafzerken

BIJZONDERE GRAFZERKEN

Een grafsteen is een steen die de plaats markeert waar een graf ligt. Vaak is er informatie over de overledene op terug te vinden. In tekst maar zeker ook in symbolische (kunst)vormen. Zo kan een statement worden gemaakt voor wat iemand heeft betekend voor naasten of kan uit het monument worden afgeleid wat echt belangrijk voor iemand is geweest.

akerblog-bijzondere-grafzerken

De foto linksboven toont een sculptuur van A. Wansart. De voorstelling is heel bijzonder, een liggende man houdt in zijn handen het gestileerde hoofd van zijn vrouw; opdat hij haar tot in eeuwigheid kan aankijken. Het grafmonument is door Fernand Arbelot (1880 – 1942) opgericht voor zijn schoonmoeder, zijn vrouw en hemzelf.

De middelste foto hierboven is het graf van Caroline Walter die in 1867 op 17-jarige leeftijd aan tuberculose overleed. Haar zus heeft de beeldhouwer gevraagd Caroline af te beelden alsof ze in slaap is gevallen, lezend in haar bed. Tot op de dag van vandaag leggen onbekenden bloemen neer bij het ‘slapende’ meisje.

De grafsteen rechtsboven laat zien hoezeer de overledene, Steve Marsh, van BMW’s hield. Er staat een granieten BMW M3, in ware grootte, op zijn grafzerk. Het is een exacte kopie met een volledig dashboard en een gepersonaliseerd nummerbord voor ‘BMW-Steve’, die in 2010 op 51-jarige leeftijd overleed.

De foto aan de linkerkant van dit artikel is van Georges Rodenbach op het kerkhof van Père-Lachaise in Parijs.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *